Biografi

Jaryd Lazar är kanske mer känd under sin spelalias Summit1g. Lazar har idag en av de populäraste kanalerna på streamingtjänsten Twitch. Summit1g föddes 1987 i USA men har även ungerskt påbrå. Han startade sin karriär som proffsspelare i spelet Counter Strike, där han har varit med och vunnit titlar med stora lag som A51 and Team Mythic. Efter en lång karriär som proffsspelare upptäckte Lazar streamingtjänsten Twitch – en interaktiv videoplattform som introducerades 2011, till en början som en spin-off-tjänst av plattformen Justin.tv. Twitch växte snabbt i popularitet, inte minst tack vare Lazar och på några år mångdubblades antalet användare och besökare till att 2013 uppgå till hela 45 miljoner tittare.

Lazar, som föddes i delstaten Colorado i USA, har varit relativt förtegen om sitt privatliv och därför finns det inte mycket information om just detta. Det man vet är att han har en bror som bor i Colorado Springs, samt att han är av blandat etniskt ursprung. Det man också vet är att Jaryd har haft ett stort spelintresse ända sedan barnsben och att han tidigt började med att ladda upp olika spelvideos på sociala medier. Det dröjde dock till 2011 innan han fullt ut började streama på heltid och i samband med det startade han sitt Twitch-konto. Hans bästa gren var utan tvekan Counter-Strike: Global Offensive, som han tävlat i genom olika inbjudningar.

Så här fungerar Twitch

Twitch är som tidigare nämnts en mycket populär streamingtjänst, inte minst i Nordamerika. Fokus ligger på streaming av videospel samt e-sporttävlingar. Dessutom går det att streama allt från musik, kreativt innehåll och livesändningar. Våren 2014 uppskattades det att tjänsten var den fjärde största källan för internettrafik i USA och 2015 uppskattades antalet broadcasters till över 1,5 miljoner och antalet tittare till 100 miljoner. Twitch har behållit sin position som ledande uppspelningstjänst för videospel, åtminstone i USA. 2018 rapporterades det att antalet broadcasters hade ökats till omkring 2,2 miljoner – en ökning med omkring 900 000 användare på tre års tid. En hel del av detta går alltså att tacka Summit1g för.

Mer om Summit1g

Förutom att vara framgångsrik Counter Strike-spelare och streama sitt eget spelande strömmade han även andra spel, tävlingar och turneringar. Som exempel streamade Lazar konferensen inför matchen mellan den femfaldiga världsmästaren i boxning, Floyd Mayweather Jr., och den tvåfaldiga UFC-mästaren och lättviktsboxaren Conor McGregor. Det var ett drag som gjorde att hans Twitch-kanal fick ännu fler fans att ansluta sig. Lazar anses av många vara en av världens bästa Twitch-streamare med sina omkring 3 miljoner Twitch-abonnenter (2018). Inte nog med det, han har dessutom över en halv miljon prenumeranter på den egna YouTube-kanalen som bland annat innehåller Lazars personliga spellistor, videos, highlights och en hel del annat smått och gott.

Priser, nomineringar och förmögenhet

I 2018 års upplaga av “Teen Choice Awards” fanns Lazar, alias summit1g, med som nominerad i kategorin #ChoiceGamer, tillsammans med bland andra Michael Santana (alias “imaqtpie”), Rabia Yazbek (alias “nightblue3”) och Ryan Ohmwrecker (alias “ohmwrecker”). Till vinnare utsågs sistnämnda Ryan Ohmwrecker. Detta är bara en i raden av evenemang som summit1g har medverkat i på senare tid. Under årens lopp har det dock mest handlat om onlinetävlingar, vilket i sin tur har genererat en mindre förmögenhet. Genom att delta i olika e-sporttävlingar har Lazar lyckats tjäna ihop en enorm förmögenhet, vilken 2018 beräknades uppgå till omkring 2 miljoner amerikanska dollar, motsvarande cirka 18 miljoner svenska kronor. En smått otrolig summa med tanke på yrkesvalet.

Sammanfattning

Mellan åren 2013 – 2018 deltog Lazar i ett tjugotal turneringar, de flesta i Nordamerika men även på andra platser i andra delar av USA samt i Sverige. Det är främst i Counter-Strike som han har haft sina framgångar och han har spelat med stora och framgångsrika lag som Team Mythic och A51. Summit1g har dessutom streamat flertalet spel, som exempelvis PlayerUnknown’s Battlegrounds, GTA V och Counter-Strike. På det sättet kunde han gå från att inte ha en enda prenumerant på Twitch till att ha ett av plattformens populäraste konton. Han har gått från några tusen dollar på fickan till ett par miljoner dollar på banken – på fem år!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *