Historien bakom ItsFunneh, den snabbt växande Let’s Play-kanalen på YouTube

ItsFunneh, eller Kat som hon egentligen heter, är en kanadensisk YouTuber som med över tre miljoner prenumeranter är en av de största kanalerna inom Let’s play. Tillsammans med hennes syskon – som alla går under kollektivnamnet the KREW – producerar Kat dagligen komiska let’s play-videor i form av rollspel såväl som allmän kommentering. Kanalen inriktar sig framförallt på spelen Minecraft och Roblox, men andra diverse spel förekommer också regelbundet. Videorna är oftast omkring tio till tjugo minuter långa, med undantag för hennes direktsända sessioner som brukar vara runt en timme långa. Dessa sessioner ger hennes publik en chans att uppleva hennes spelande och kommentera oklippt och oavbrutet, samtidigt som de kan interagera med henne direkt.

https://www.youtube.com/watch?v=dDAOpzOsW5E

Förutom att spela spel så skapar ItsFunneh även många av spelen ifråga. Genom framförallt Roblox, som är en populär plattform för eget spelbyggande, skapar hon spel som hon sedan spelar med resten av the KREW. De övriga medlemmarna i the KREW driver också sina egna kanaler. Hennes bror driver kanalen DraconiteDragon, och hennes tre systrar driver kanalerna PaintingRainbows, GoldenGlare och Lunar Eclispe. Även Kat själv driver en sidokanal döpt efter hennes födelsenamn. Liksom ItsFunneh är dessa kanaler inriktade på let’s plays med fokus på Minecraft och Roblox. Det enda undantaget är Lunar Eclispe, som laddar upp speed art- och speed paint-videor, och är illustratören bakom den grafiska designen inom the KREW såsom deras avatarer och annat dylikt.

Kats Uppväxt

Kat föddes den 31 oktober 1995. Efter att hennes pappa migrerade till Kanada träffade han där hennes mamma. Hon är det tredje av fem syskon, varav två är hennes storasystrar, en är hennes lillasyster och en är hennes lillebror. Pappan jobbade som kock och mamman som diskare, och tillsammans öppnade de upp en lokal restaurang under 2008. Mycket av Kat’s och hennes syskons uppväxt spenderades därför med att hjälpa till i familjens restaurang, som hade det knapert och knappt fick det att gå runt. Dessutom var Kat blyg och hade svårt att skaffa vänner i skolan. Det var en svår tid på många sätt, men ett par intressen fann hon tröst i.

Intresset för Spel och YouTube

Ett intresse för spel fick Kat och syskonen vid tidig ålder, då pappan en dag kom hem med en begagnad Famicom eller Family Computer Disk System; den japanska motsvarigheten till Nintendo Entertainment System. Fyra år efter att denna gått sönder ersattes den av en Nintendo Gamecube. Båda dessa konsoler älskades och spelades på flitigt av syskonen sinsemellan, timvis dag ut och dag in. Detsamma gällde YouTube-videor, som syskonen ständigt brukade titta på under familjerestaurangens lågperioder för att koppla av. Runt perioden 2005–2007 fick Kat en gammal digitalkamera av föräldrarna, med vilken hon brukade spela in sketcher och visa för familjen. Hon blev känd som “the little comedian” i familjen, och fick upp ögonen för kreativt filmskapande.

Början på Karriären

Den första september 2011 skapades YouTube-kanalen ItsFunneh. Den första videon som laddades upp gick vid namnet “Black Ops Ranger Match”, men är idag inte tillgänglig för offentlig visning. Då Minecraft var väldigt populärt under denna tid, ägnades kanalen åt Minecraft-baserade machinimas och parodier producerade av Kat och syskonen. Videorna fick en lovande framgång, varav en nådde en miljon visningar. På grund av studier beslöt dock Kat att avsluta YouTube med sista delen i deras serie “Minecraft Love”. En tid senare kom hennes storasyster med idén att återuppta kanalen, men att satsa på Let’s plays istället. Efter mycket tvekan laddades deras första Minecraft-let’s play upp. Den blev en jättesuccé och början på hennes professionella YouTube-karriär.

Kanalen i Dagsläget och Framtiden

Mycket har hänt sedan ItsFunneh laddade upp sin första video. Inte minst var 2017 ett ytterst framgångsrikt år för kanalen. Hela sex av tio av dess populäraste videor laddades upp under årets gång, och antalet prenumeranter fördubblades. Vid årsskiftet 2017/2018 nådde den milstolpen 1,5 miljon prenumeranter, en siffra som sedan dess fram till idag (oktober 2018) har växt till över tre miljoner. Sammanlagt har kanalen runt två miljarder visningar, och Kat är även mycket populär på sociala medier såsom Twitter och Instagram. Med ständigt underhållande videor, en hög och stadig uppladdningsfrekvens och en trogen fanskara ser ItsFunneh ut att ha en minst sagt framgångsrik karriär framför sig.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *