Om Enes

Batur föddes den 9 april 1998 i Antalya, som i Sverige är en känd och populär turistort i Turkiet. Enes har trogna följare såväl på Youtube som på Instagram och Facebook. Men det är som YouTuber de flesta känner honom, vilket antalet följare vittnar om – han har cirka 8, 5 miljoner följare på sin You Tube-kanal. Enes startade sin egen kanal för cirka 5 år sedan, då var han bara 15 år gammal. Han delar med sig av i princip allt och han har friheten att skapa videos som han själv skulle vilja vill se. Och så är han en av Turkiets stora YouTube-stjärnor också.

Han fullständiga namn är Enes Batur Sungurtekin, han är 20 år gammal och beskriver sig själv som videokreatör och skådespelare. Han gick med i Youtube hösten 2012 och har sedan dess haft nära 4 miljoner visningar! Förutom alla dessa miljoner följare på Youtube har Enes cirka 3 miljoner trogna följare på Instagram. Batur delar en massa olika bilder, egna och andras videor, artiklar och en rad andra saker som han själv gillar och tycker är roliga. Han använder sig av alla tänkbara sociala medier för att nå ut. Instagram, Facebook och Youtube är några, men har även ett Twitter-konto som man kan följa om man så önskar.

Superkändis i Turkiet

Enes är en riktig mega-superstar i Turkiet, och skapar rubriker och uppståndelse vart han än går och vad han än gör. Som när han bestämde sig för att träffa sina fans på ett stort köpcentrum i staden Ankara – man var tvungen att avbryta mötet då flera fans och besökare for illa i trängseln och hysterin som uppstod. Nära 10 000 människor befann sig på området och både säkerhetsvakter och polis fick gå in för att försöka skingra folkmassorna och senare avbryta besöket. Enes syns även regelbundet i turkisk tv och förekommer ofta på förstasidan i diverse nyhets- och skvallertidningar etc. Han har bland annat gästat turkiska Habertürk TV och programmet “This Week Weekend”.

Stort ansvar

Han tillhör generation Z och lever i allra högsta grad drömmen många bär på: att försörja sig på att vara Youtube-stjärna. Med omkring 9 miljoner följare sammantaget når han ut med sitt budskap “loud and clear”. Men med en sådan stor fanskara följer också stort ansvar. Inte bara det att han tjänar oförskämt mycket pengar och ska förhålla sig till det, men han appellerar också en publik som är i en mycket känslig ålder. Det är lätt att de tar till sig vartenda ord och vartenda påstående Enes säger, men själv vill han bara underhålla och dela sådant han själv skrattar åt. Han vill bara vara sig själv och ha kul.

Vill vara sig själv

Att vara naturlig och inte försöka vara någonting man inte är funkar inte för Enes Batur. Han visar upp sig precis som han är, med ansiktet fullt av akne och otvättat hår. Ändå tittar hundratusentals fans på hans inlägg och gillar det de ser. Eller kanske just därför? Enes själv anser att det är en viktig del av det han förmedlar, och menar att det är en av de tankar och mål han har med sitt Youtube:ande. Han vill visa barn och unga att man inte behöver gömma sig. Fansen är många gånger unga och drömmer om att vara som han är, därför blir det extra viktigt för Enes att inte låtsas.

Den nya generationen

Det är inte alltid lätt att hänga med när den “nya generationen” drar fram. Ibland kan det som är nytt och annorlunda vara skrämmande, men om man omfamnar den nya generationens sätt att uttrycka sig kanske klyftorna mellan olika generationer, kulturer, länder etc. minska. Att influensers, Youtube-stjärnor och bloggare tar allt mer mark och får allt mer makt kan vara någonting mycket positivt om det görs varsamt och med eftertänksamhet. Som i videokreatören Enes Baturs fall – han kommunicerar med sina fans genom ett språk och medium som de förstår. Och han gör det som sig själv, utan att låtsas, täcka över eller retuschera för att framstå som något han inte är.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *