Shroud – Counter-Strikestjärnan från Ontario

Ända fram till i augusti 2017 var han aktiv i “Cloud9 team”, med vilka han haft en lång och framgångsrik karriär. Sommaren året därefter lämnade Grzesiek den professionella gaming-ligan CS: GO helt och hållet. Under sin karriär deltog han i mängder av speltävlingar, bland annat Counter-Strike: Global Offensive, Fortnite, World of Warcraft (även känt som WoW), Call of Duty: Black Ops 4 och Realm Royale. För varje topp-fem placering har han vunnit mellan 18 000 – 65 000 USD, vilket motsvarar omkring 160 000 – 580 000 SEK. Med bland annat fyra vinster och tre tredjeplaceringar i bagaget, är det lätt att räkna ut att Shroud kan leva väl på sina vinstpengar.

https://www.youtube.com/watch?v=-7BdalUT_gM

Counter-Strike: Global Offensive, som förkortas CS: GO, är ett multi-player videospel utvecklat av speltillverkarna “Hidden Path Entertainment” och “Valve Corporation”. Det finns totalt fyra spel i Counter-Strike-serien, och det var främst fjärde upplagan av spelet som gjorde Shroud så framgångsrik. Counter-Strike utspelar sig mellan två lag, som har i uppgift att eliminera det andra laget. Det är ett strategispel som går ut på att både försvara och attackera. Global Offensiv arrangerar sponsrade turneringar, och är vida känt för sin kraftfulla design och användarvänliga funktioner. Shroud deltog bland annat i Twitch PUBG Winter Charity Invitational 2017 – ett event inom Battleground-sfären som arrangerades av PUBG Corp och Twitch *.

Om Cloud9

Cloud9 är i princip synonymt med League of Legends-spel, framförallt i Nordamerika. Spelföretaget bakom spelen har starkt fokus på användarvänlighet och spelkomfort, vilket har lett till att flera proffsspelare har blivit några av spelvärldens mest framgångsrika streamers. Däribland Michael “Shroud” Grzesiek från Ontario. Alla medlemmar och team i Cloud9 håller så hög standard att de är nästintill ohotade i toppen i de squads (team-baserade multiplayer-spel) som spelas i NA League Championship Series. Men det var faktiskt ett annat team som knep förstaplatsen i den senaste upplagan av NA League (2018), då Cloud9 besegrades av det nederländska laget Team Liquid. Totalt deltog 10 lag, med Cloud9 på en andraplats och 100 Thieves på en tredje plats.

Shrouds karriär

Här är en lista över de större mästerskap/turneringar Shroud deltog i mellan åren 2015–2018. Placering står inom parentes, vinstsumma avser erhållen summa för respektive turnering. * 2017: ESL One: Cologne, (vinstsumma $40,000 andraplats), Premier Esports Championship Series säsong 3, vinstsumma $65,000 tredje och fjärdeplats), Major Americas Minor Championship, vinstsumma $30,000 förstaplats). * 2016: Premier ESL Pro League säsong 4, vinstsumma: $200,000 (förstaplats), Premier DreamHack Open, vinstsumma: $20,000 (andraplats), Premier ELEAGUE säsong 1, vinstsumma: $50,000 (femte och åttondeplats), Premier Esports Championship Series säsong 1, vinstsumma: $65,000 (femte- och sjätteplats). * 2015: Premier iBUYPOWER Cup, vinstsumma: $65,000 (förstaplats), Premier ESL ESEA Pro League säsong 1, vinstsumma: $60,000 (andraplats), Premier ESL ESEA Pro League säsong 1/Nordamerika, vinstsumma: $18,000 (förstaplats).

Vad innebär streaming?

E-sport är än så länge en relativt isolerad sport, som dock är på stark frammarsch. Sporten utövas i stora delar av världen. Att det finns människor som (likt Shroud) livnär sig på att visa videos på sitt eget spelande, kan tyckas främmande för den oinvigde. Men faktum är att de mest framgångsrika video-streamarna tjänar storkovan. Man kan likna det vid ett slags “EuroSport för E-sport-gamers”. Men hur är det möjligt att tjäna pengar på detta? Jo, genom att en spelare ansöker om partnerskap hos ett antal företag, som i gengäld får visa annonser i spelarens stream (flöde). Det fungerar ungefär som Youtube, men med streamingtjänsten Twitch har spelaren större frihet att välja när en annons ska visas.

Vad är Twitch?

Twitch är en alltså en tjänst som används för videostreaming. Hela idén med Twitch bygger på att spelarna, de som inom E-sporten kallas gamers, streamar sig själva medan de spelar onlinespel. Syftet med detta är att vanliga människor, gamers eller icke, ska kunna ta del av sporten på nära håll. För den som är ovan kan konceptet tyckas främmande, men för många E-sportare är det lika främmande att sitta och titta på en fotbolls- eller ishockeymatch på TV eller på nätet. Att Twitch är en populär tjänst går inte att ifrågasätta, det räcker att titta på antalet följare, som 2017 uppgick till omkring 200 000. Snacka om att Shroud hängde med sin tid!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *